Îniante de toate

Cuvânt înainte

După ce m-am prezentat cititorilor mei aici vreau să explic de ce am ales să scriu într-un astfel de blog după 15 ani de activitate ca expert poligraf, fost specialist poligraf sau pur și simplu examinator poligraf, denumiri pe care profesia pe care o am le-a avut de-a lungul timpului.

În primul rând, am constatat că oamenii în general și românii în special, mă refer aici la marea lor majoritate nu știu mai mult despre poligraf decât știau acum 15 ani și asta mă face să mă simt responsabil într-o anumită măsură.

Dacă poligraful în sine sau tehnicile științifice de detecție a minciunii printre care se numără și tehnica poligraf nu ar fi avut o oarecare doză de popularitate nu mi-ar fi păsat câtuși de puțin de ceea ce știu sau nu știu marea majoritate a oamenilor, însă ele ocupă un loc semnificativ în tabloul social, din prisma faptului că sunt știri de genul cancan: Polițistul Cioacă testat la poligraf / Polițistul Cioacă pică testul poligraf / Polițistul Cioacă a păcălit testul poligraf, sunt și știri serioase, de actualitate: Lui Tăriceanu i s-a solicitat de către DNA testul poligraf, procurorii DNA au prezentat rezultatele testului lui Vâlcov, Bogdan Olteanu refuză testul poligraf și așa mai departe. Cel puțin ultimele trei sunt știri de actualitate, pe care le-am cules din primele trei rezultate căutând știri despre testul poligraf pe Google News.

Laboratorului în care lucrez i se solicită frecvent expertize sau contraexpertize de către instanțe, case de avocatură sau persoane fizice implicate în procese penale sau civile care doresc să scoată la lumină adevărul folosind examinarea poligra, neavând alte dovezi sau mijloace de probă.

Toți folosesc conceptul de poligraf într-un limbaj cotidian, unii știind că este o tehnică științifică validă, alții considerându-l doar util pentru a afla adevărul, dar nefiind un mijloc de probă și până la cei care îl contestă, cu toate că nu s-au documentat niciodată referitor la principii și mod de funcționare.

Paginile acestui blog sunt adresate tuturor celor care au curiozitatea și răbdarea de a asculta opinia cuiva, părerea mea, nu despre fotbal, ci despre ceea ce fac de 15 ani încoace, după cca. 10.000 de examinări efectuate, după ce am dovedit sute de hoți și am ajutat să se disculpe mii de oameni nevinovați, cred că sunt în deplină legitimitate a-mi exprima părerea, pentru cine dorește să o citească.



(Next News) »



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*