Testul de fidelitate

test de fidelitate poligraf

“Sunt cupluri care vin la poligraf ca să facă teste de fidelitate?” am auzit întrebarea asta de sute de ori în 15 ani de examinări poligraf. ”Nu știu, mie mi se pare ciudat, o relație între doi oameni care se iubesc, sunt căsătoriți sau pur și simplu au o relație amoroasă trebuie să se bazeze pe dragoste, pe încredere, pe respect, nu se poate cu poligraful” spun unii din cei care vin la testul poligraf în calitate de subiecți ai examinării pentru teste preangajare, pentru teste de integritate sau pur și simplu bănuiți de a fi comis anumite fapte în activitatea profesională. Sunt oameni inteligenți, care înțeleg perfect rolul examinării în situația lor, însă nu pot înțelege cum poți ”face dragoste” cu poligraful. Li se par incompatibile conceptele de dragoste / relație sentimentală și verificarea știițifică a adevărului cu tehnica poligraf. Ele nu sunt atât de incompatibile, însă ne este mai ușor de înțeles propria situație decât pe altora. Hai să înțelegem de ce se întâmplă astfel, luând următorul caz: Povestesc unor prieteni că am avut la examinare pe cineva angajat al unei anume firme (niciodată nu dezvălui nimănui identitatea persoanei examinate sau a firmei solicitante) care era bănuit că a furat o sumă de bani din casieria firmei unde care lucra. Primul lucru de care sunt întrebat este ”Și… Furase?”; oamenii nu întreabă cum ar fi logic înainte: ”Dar de ce era bănuit el?” ”El era singurul bănuit?” , ”Era nevinovat?”, pentru că pe oameni nu prea îi interesează de cei nevinovați care sunt cei mai mulți (într-o proporție covârșitoare de peste 78% din cei examinați) ci îi interesează finalitatea, cu spectacolul ei. Tot așa și la testul de fidelitate, oamenii, care nu apelează la poligraf pentru a-și rezolva îndoielile de ordin sentimental nu înțeleg că sunt situații în care nu poți afla adevărul atlfel, sunt situații generate de împrejurări nefavorabile, sau de niște indivizi, care până la un moment dat erau simpli necunoscuți și care nu implică neapărat vinovăția partenerului care a ajuns să fie bănuit.

Testul de fidelitate este văzut ca o jignire adusă partenerului, o dovadă de supremă de lipsă de încredere a unuia în celălalt, însă perspectivele sunt diferite în funcție de poziția pe care o ocupați: sunteți în situația celui care are nevoie de test, ca să se asigure că nu fost înșelat și atunci testul este perfect motivat. aveți nevoie de el sau sunteți în cealaltă situație în care trebuie să dovediți partenerului că un l-ați înșelat și că bănuielile apărute nu sunt întemeiate.

Testul de fidelitate este totuși de natură să producă tensiuni în cuplu dar este discutabil doar din punctul de vedere al oportunității nu și al utilității astfel că înainte de a-l solicita ar trebui să ne gândim bine și să consultăm și părerea partenerului.« (Previous News)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*